Ο χλιμίτζουρας κι η ταχταπίδω

Γιατί να παίρνει κανείς ντοπαμίνη αν υπάρχουν τέτοιες λέξεις; Ακολουθούν δύο χαρακτήρες ευήθειας από το ιδιάζον φρασεολόγιο της γιαγιάς ώστε να εμπλουτίσετε το δικό σας με την καινούργια χρονιά.

Χλιμίτζουρας, ο: ο άνθρωπος, συνήθως ο άντρας, που ενδίδει στην προσωπική επίδειξη χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται κάποιο πραγματικό αντίκρυσμα. Πχ, ‘ Χτες ο Μπάμπης στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας ζάλισε για πόσο πετυχημένος επιχειρηματίας και πόσο μεγάλος οραματιστής είναι ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι χρωστάει μέχρι και το βήχα του στην εφορία. Α τον χλιμίτζουρα! ‘ . Πιθανώς να αντλεί ερμηνευτική ρίζα από το χλιμιντρίζω και το τζουράς, μουσικό όργανο προκάτοχος του μπουζουκιού. Βλέπε και κάγκουρας.

Ταχταπίδω, η: ο άνθρωπος, συνήθως η γυναίκα, που ζει παρασιτικά στην αυλή εύπορων οικογενειών χωρίς να επιτελεί κάποιον ουσιαστικό ρόλο αλλά αρέσκεται να βαυκαλίζεται για τη σημαντικότητα του. Πχ ‘ Είδες τη Γκόλφω πως παινευόταν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τα παιδιά της ενώ μόνιμα γυρνάει στα σπα και τα σαλέ χωρίς να έχει ασχοληθεί μαζί τους ούτε ένα απόγευμα; Τι περίμενες από την ταχταπίδω;!’. Η ερμηνευτική ρίζα μάλλον προέρχεται από το ταχταπιτίν που σημαίνει κοριός στα ποντιακά. Βλέπε και γλάστρα.

Γενικότερο σχόλιο: ο χλιμίτζουρας κι η ταχταπίδω δρώντας αλληλοτροφοδοτικά θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν το πιο βδελυρό ζευγάρι του χρόνου και του κάθε χρόνου.

Α.Δ.

Advertisement

About Απολύτως Διαλλακτικός

Logical stories of everyday madness
This entry was posted in Ελληνικά, The rest. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ο χλιμίτζουρας κι η ταχταπίδω

 1. Καλόοο! Το φχαριστήθηκα! Και όχι οτι τις ήξερα τις λέξεις!Ακούς από το χλιμίντρισμα η μια, και από τον κοριό η άλλη!! Γελάω ακόμη!!

  Liked by 2 people

 2. K.K. says:

  Έχεις δίκιο.
  Μάλλον, η λέξη “αρμονικό” έπρεπε να γραφεί μέσα σε εισαγωγικά.

  Liked by 2 people

 3. K.K. says:

  Ο Χλιμίτζουρας και η Ταχταπίδω ( ο κάγκουρας και η γλάστρα), μια χαρά αρμονικό ζευγάρι, αφού ο Χλιμίτζουρας τρέφει και ικανοποιεί το εγώ του από την Ταχταπίδω(η οποία καμώνεται για τον άντρα που έχει) και ο οποίος, ως αντάλλαγμα επιτρέπει στην Ταχταπίδω(ως ετερόφωτη του κάγκουρα) να παρασιτεί σε βάρος του εγώ του.
  🙂
  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

  Liked by 1 person

 4. Stavie says:

  Το πιο βδελυρό ζευγάρι του χρόνου και του κάθε χρόνου, από πάντα και για πάντα χαχαχα! Την Ταχταπίδω δεν την γνώριζα ομολογώ, παρά με την κοινή ονομασία γλάστρα 😉

  Liked by 2 people

 5. MichaelK says:

  Δυστυχώς έχει γεμίσει ο τόπος από τέτοια ζευγάρια!

  Liked by 2 people

Comments...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s